Permakultur
Målet i permakultur er å skape lokale, stabile og produktive systemer i balanse med naturen.
Det er bedre for oss, naturen og fremtiden å med å jobbe med naturen, istedenfor i mot den.
Det engang “moderne” jordbruket har nå forlengst vist seg å være destruktivt for planeten. Regenerativt jordbruk, økologisk jorbruk og permakultur får mer og mer hold da disse metodene fokuserer på bærekraft og langsiktighet, istedenfor profitt, effektivitet og kortsiktig gjevinst. Man kan se på det som gammel kunnskap blandet med ny kunnskap og teknologi, og en naturlig evolusjon fra det industrielle moderne jordbruket, som enda er i utvikling.
Disse metodene kan være krevende med tanke på arbeidsinnsats og kunnskap, men det er metoder som kan bestå inn i fremtiden, i motsetning til det destruktive industrielle jordbruket.
Et filmtips er “The Biggest Smallest Farm” som kan sees på Viaplay.
Om Permakultur
Permakultur design og prinsipper brukes ofte på mindre gårder eller hager, men kan brukes også i større omfang.
-“Permakultur er bærekraft i praksis. Permakultur ble teoretisert av Bill Mollison og David Holmgren i Australia på 1970-tallet. Det startet med systemer for bærekraftig landbruk. Ordet permakultur kommer nettopp av «permanent agriculture». Senere har flere erstattet dette med «permanent kultur» fordi permakultur er mye mer enn matproduksjon.
Målet i permakultur er å skape lokale, stabile og produktive systemer i balanse med naturen. Permakulturens byggestener er tre etiske prinsipper og 12 designprinsipper.
De etiske prinsippene er omsorg for jordkloden, omsorg for mennesker og rettferdig fordeling. Designsystemet med de 12 prinsippene kan brukes på alt fra planlegging og etablering av små kjøkkenhager, til bolig-/byplanlegging eller til å planlegge et sykehjem. Målet er å skape lokale, stabile og produktive systemer som forsyner oss med det vi behøver, i balanse med naturen.””